Native American Wars

Oorlogen en veldslagen, een soort tijdlijn geef ik hierbij weer, een opsomming van conflicten tussen de Native Americans en de pioniers uit Europa over een tijdperk van drie eeuwen. Met behulp van het leger werden vele veldslagen gewonnen in het voordeel van de pioniers.

crow

Zeventiende eeuw

Conflict:
Powhatan Confederatie van 1622 t/m 1644 in Virginia.
Over talloze jaren had men een 12 jarig conflict in deze tijd waar veel natives en kolonisten de dood vonden, maar de overgebleven kolonisten vierden hun overwinning in 1644.

Conflict:
Pequot Oorlog in 1637 in Connecticut en Rhode Island.
De dood van een kolonist leidde tot de immolation van 600-700 natives. De overgebleven natives werden verkocht als slaven in Bermuda.

Conflict:
King Philip´s oorlog van 1675 t/m 1678 in Massachusetts en Rhode Island.
Phillip’s poging om de kolonisten te verjagen, te beginnen in Swansea, Massachusetts, leidde tot een afslachting aan beide kanten en leidde tevens to zijn eigen dood.

yamasee

Conflict:
Pueblo Revolt van 1680 t/m 1692 in Arizona en New Mexico.
Deze werd geleid door Popé en zijn Pueblo Indians die jaagden de Spanjaarden weg van hun land en leefden voor 12 jaar vrij en onafhankelijk totdat de Spanjaarden in 1692 het land terug heroverden.

Conflict:
Frans en Indian oorlog van 1689 t/m 1763 in Eastern Woodlands.
Het was een soort contest tussen de Fransen en Britten die beiden Noord Amerika wilden claimen. Voor variabele motieven wilden ze het land toe eigenen, de meeste Algonquian stammen sloten zich aan bij de Fransen en de Iroquois bij de Britten.

Achttiende eeuw

Conflict:
Tuscarora oorlog van 1711 t/m 1713 in Noord Carolina.
De Tuscarora´s onder hun opperhoofd Hancock vielen verschillende gesettelde pioniers aan. Ze vermoorden hen en vernietigden hun boerderijen. In 1713 kwam James Moore en enkele Yamasee strijders en versloegen de Tuscarora´s

Conflict:
Yamasee Oorlog van1715 t/m 1718 in Zuid Carolina.
Een Indiaanse confederatie geleid door de Yamasee´s kwamen dichtbij het vernietigen van een blanke nederzetting in hun regio.

pontiac

Conflict:
Pontiac´s samenzwering in 1763 in Ohio River Valley.
Oorlog opperhoofd Pontiac en een grote alliantie verjaagden de Britten op elke post uitgezonderd die van Detroit. Na een bezetting van het fort voor vijf maanden was er geen keuze meer en moesten ze er wel uit om voedsel te zoeken voor de winter.

Conflict:
Lord Dunmore´s Oorlog in 1774 in Zuid Ohio en River Valley.
Ge-alarmeerde stammen zorgenden voor een soort wave om traders en pioniers te verjagen. Dunmore, gouverneur van Virginia, zond 3000 soldaten en versloegen 1000 natives.

Conflict:
Old Northwest Warfare van 1790 t/m 1794 in Ohio en Indiana.
Volgden en vernederden de Native warriors. De Amerikanen wonnen een veldslag onder "Mad Anthony" Wayne in the Battle of Fallen Timbers.

Negentiende eeuw

tecumseh

Conflict:
Battle of Tippecanoe in 1811 in Wabash en Tippecanoe rivers, Indiana.
De profeet en broer van de Shawnee opperhoofd Tecumseh en aanhangers vielen het Indiana Territory aan waar gouverneur William Henry Harrison’s terug vochten in de ochtend. Het was een man tot man gevecht en de natives sloegen op de vlucht.

Conflict:
Creek oorlog in 1814 in Georgia en Alabama.
Militie´s onder Andrew Jackson verbroken de kracht van de Creeks strijders die Ford Mims aanvielen en de pioniers afslachten. Ze onderhandelden over een vast stuk land wat hun domein werd.

Conflict:
Eerste Siminole oorlog van 1816 t/m 1818 in Florida.
De Seminole´s verdedigden het verjagen van slaven van hun land in Florida, vochten tegen Andrew Jackson. Jackson faalde maar hij hielp mee om de Spanjaarden het gebied in te nemen.

Conflict:
Black Hawk oorlog in 1832 in Noord Illinois en Zuidwest Wisconsin.
Het was het laatste conflict in dit gebied geleid door opperhoofd Black Hawk. Een onsuccesvolle poging door de Sauk en Fox stammen om terug te keren naar hun thuisland.

osceola

Conflict:
Tweede Seminole oorlog van 1835 t/m 1842 in Florida Everglades.
Onder opperhoofd Osceola, de Seminole´s vochten voor hun land. Ze werden gedwongen de Everglades in te gaan waarbij opperhoofd Osceola werd gevangen. Ze waren bijna allemaal ge-ëlimineerd.

Conflict:
Navajo Conflicten van 1849 t/m 1863 in Arizona en New Mexico.
Een constante gevecht tussen de Navajo´s en de U.S. Army leidde tot een plotselinge en onverwachte verjaging naar een reservaat ver van hun thuisland.

Conflict:
Sioux oorlog van 1854 t/m 1890 in Wyoming, Minnesota en Zuid Dakota.
Verhuisden van Mississippi naar "Indian Country", de Sioux onder Sitting Bull en Crazy Horse stonden erop om hun jacht gronden terug te krijgen en imponeerden de pioniers met hun gezang en dansen.

sitting

Conflict:
Rogue River oorlog van 1855 t/m 1856 in Zuidwesten van Oregon
Een aanval op Rogue River Valley natives was bedoelt om een oorlog te starten dat de werkloze mijnwerkers aan het werk bleven door deze oorlog want door een droogte kon men niet werken. Overlevende natives werden gedwongen hun reservaat te verlaten.

Conflict:
Derde Seminole oorlog van 1855 t/m 1858 in Florida Everglades.
Onder opperhoofd Billy Bowlegs vochten de Seminolen hun laatste oorlog tegen de U.S. en Bowlegs gaf zich over en de Seminolen werden naar Indiaans gebied getransporteerd in Oklahoma.

Conflict:
Apache Aanval van 1861 t/m 1900 in New Mexico, Arizona, Texas en Mexico.
De Apaches weigerden om te leven in reservaten en onder Geronimo, Cochise en anderen groeide hun groep gestaag en vielen ze buitenposten aan. Geronimo gaf zich in 1886 eindelijk over maar de anderen vochten door tot 1900.

Conflict:
Ute´s oorlog van 1865-68 t/m 1879 in Utah.
De Ute gemeenschap daalde snel door gevechten tegen de blanken. Mormoonse pioniers namen hun land en jachtgronden over.

custer

Conflict:
Modoc oorlog van 1872 t/m 1873 in Noord Californie en Zuid Oregon.
Captain Jack en zijn volgelingen vluchten van hun schrandere reservaat naar de lava beddings van Tule Lake waar ze stand hielden tegen de soldaten voor zes maanden. Captain Jack werd opgehangen.

Conflict:
Red River Oorlog van 1874 t/m 1875 in Noordwest Texas.
William T. Sherman leidde veertien veldslagen tegen de Arapaho´s, Comanches, Cheyenne´s en Kiowa´s stammen. Ze gaven zich allemaal over na deze veldslagen.

Conflict:
Veldslag van de Rosebud in 1876 in Rosebud Creek, Zuid Montana.
Lakota´s en Cheyenne´s onder Crazy Horse versloegen de soldaten onder begeleiding van Genaraal George Crook. Daarbij werden bepaalde toezeggingen ongedaan gemaakt wat waarschijnlijk leidde tot Custer´s slagveld op the little Bighorn.

joseph

Conflict:
Battle of Little Bighorn in 1876 in Zuid Montana.
George A.Custer en 250 soldaten onder zijn directe bevel werden geconfronteerd met Sioux warriors op de Little Bighorn Rivier en ze werden weg gevaagd tijdens dit gevecht. Hiermee werd tevens bewezen dat Custer ook kon worden verslagen.

Conflict:
Nez Percé oorlog in 1877 in Oregon, Idaho en Montana.
Na een gevecht om hun thuisland in Wallowa te kunnen behouden, leidde Chief Joseph zijn mensen 1700 mijlen verder naar Canada nadat er een verdrag was gesloten. Ze gaven zich over bij de grens aan Nelson Miles Soldaten.

Conflict:
The Wounded Knee Massacre in 1890 in South Dakota.
Naar aanleiding van de moord op Sitting Bull nam Big Foot het commando over van de laatste vechtende Sioux. Ze werden ineen gesloten op het gebied Wounded Knee Creek en werden verder afgeslacht door de U.S. leger. Dit was tevens het eind van de oorlogen en weerstand van de natives toendertijd.

lakota great rosebud