de Powwow

Een PowWow is eigenlijk een ontmoeting, een bijeenkomst van mensen van een stam of stammen om te gaan dansen en daarbij de Creator te eren. Het is tevens een sociale bijeenkomst, en alle soorten dansen worden getoond en sinds vele stammen aanwezig zijn, worden er verschillende variatie’s gedanst van verschillende stammen en hun traditie’s, zoals uit het Noorden en het zuiden enz….. De kleding geeft weer het verschil van de stammen kleding tijdens oorlog dansen, jacht dansen, en ga zo maar door. Sommige dansen zijn heilig en dan mogen er geen foto’s gemaakt worden. Zoals bij de Hopi’s in Arizona, waar ceremonies van nature zo religieus zijn en verboden, worden deze in het geheim gehouden in ondergrondse Kivas. Een Pow Wow heeft dus meestal een religieus karakter, ze spelen een grote rol in het leven van de Native Americans, in alle staten en plaatsen worden bijna elk weekend wel Pow Wows gehouden, meestal op verschillende lokatie’s gedurende de piek-periode van Juni tot September. Het is een groot feest van vele familie’s van verschillende stammen en ze kamperen er en vermaken zich met traditionele activiteiten. Er zijn tevens competitie’s in zingen en dansen, relatieve veranderingen worden soms of vaak opgevoerd. De circel, een belangrijk symbool van de Native’s en die de dansers ook gebruiken tijdens een Pow Wow, is heilig en gezegend door een medicijnman, en toeschouwers wordt gevraagd om er niet in te komen, uitsluitend als ze worden uitgenodigd. Als een adelaarsveer op een kostuum van iemand valt buitenom de circel tijdens de dans, de medicijnman verwijderd hem, zegend het en geeft het terug aan de eigenaar.

Grote Entree

De Grote Entree is de parade van de dansers die elke session openen tijdens Pow Wow dansen. De Adelaars Staf wordt de in circel gedragen, gevolgd door de Amerikaanse vlag en de Canadese, Staat en Tribal vlaggen. Titelhouders van stammen en belangrijke uitgenodigden komen daarna. De mannen volgen, traditionele dansers eerst, dan de grass dansers, fancy dansers, fancy shawl dansers en jingle dress dansers. Gevolgd door junior jongens, dan de junior meisjes in dezelfde opvolgende binnenkomst. Als laatste komen de kleinere jongens en meisjes…… De dansers schikken zich kloksgewijs of zonsgewijs rond in de circel. Hun kleding en hun stappen laten het publiek en andere genodigden weten wie ze zijn en wat ze kunnen. Na De Grote Entree is er het vlag-lied, en een blessing voor de samenkomst. De Adelaars Staf, heeft een positie boven de Amerikaanse vlag om te laten weten dat hun de First Nation waren, en deze staat in het midden van de circel of wordt naar de plaats gebracht waar degene staat die alles aankondigd. De dansen beginnen dan!!!

Types of Songs

Songs zijn gemaakt en uitgebracht voor verschillende doelen zoals voor de Grote Entree, dans ceremonie’s en vererende ceremonie’s. Ze zijn verschillend in tempo, woorden en emotie’s, alle Pow Wow songs volgen een simulair structuur. Er zijn songs voor alles: honor songs, veteranen songs en oorlog songs. Veel songs voor het reservaten tijdperk zijn opzij gezet en daarvoor zijn veel nieuwen voor terug gekomen. Songs groepen zingen alleen hun eigen songs terwijl anderen songs lenen en ook hun eigen songs erbij uitvoeren. De songs zijn niet geschreven, maar op tape recorder vastgelegd, en zo leren ze beiden, de zangers en de dansers. Zangers worden niet beoordeeld door hun zoetheid van hun stemmen. In het Noorden van de Plains de hogere delen zongen falsetto en de melodie werd energiek en ritmisch zoals de stem hem zong. Het geluid wordt geproduceerd vanuit het diepe binnenste van hun keel en met een open mond en keel. Het volume en de kwaliteit van de stem hing af van goed ontwikkelde spieren. Vrouwen zingen een octaaf hoger en soms begeleiden ze de mannen. Vrouwen mogen meedoen als er een speciale plaats is in de song om diepe gevoelens te weergeven zoals vreugde.

The Drum

Sommige trommels zijn in het bezit van een familie, en sommigen krijgen een trommel of trommels ter beschikking. Oude trommels zijn gemaakt van hert, paarden of bizon huiden, maar momenteel kunnen bas trommels worden gebruikt na een renovatie en ze kunnen zelfs gezegend zijn. De trommel is meer dan een muzikaal instrument voor degene die het gebruikt en de eigenaar ervan is. Het heeft een leven van zijn eigen, sommige drum-groepen hebben een ceremonie om hun trommels te zegenen en een naam te geven. De trommel heeft zijn eigen zeer krachtige spirit, geschenken zijn ervoor gemaakt en sommigen hebben hun eigen heilige medicijn pijpen. In sommige traditie’s symboliseerd de trommel de hartslag; in anderen, de krachtige medicijn of donderslag. De term “drum”geeft tevens weer de drum-groep als hen zelf.

Dansen en Songs

Zoals men al kon lezen zijn er verschillende dansen, traditionele dansen, ceremonie’s, vereringen, oorlog dansen en daarbij tevens natuurlijk ook veel verschillende songs. Om alles weer te geven van al die dansen en songs kom ik op een oneindige lange rij, en zodoende benoem ik enkele dansen etc…

Men´s Traditional Dance

De men’s traditional dance begint wanneer mannen terugkeren na een oorlog naar hun dorp, en zo zich gaan uit dansen. De dans geeft het verhaal weer van het gevecht en wanneer de jagers hun dans dansen over hun verhaal van het zoeken naar de prooi. Hun kleding is vervuld met kleuren, vaak versierd met quillt werk, en de circulaire borstel of adelaars verenpunten staat voor cycles en eenheid. De punten omhoog wijzend, betekend een soort kanaal tussen de Great Spirit en al de andere dingen op de aarde. De dansers zijn meestal veteranen en dragen dingen welken hun status symboliseren als krijger-shields, wapens, eren hun staf en medicijnwiel. Bewegingen zijn bedoeld om te immiteren het levens verloop van vogels en andere dieren.

Men´s Grass Dance

Het populaire gras van Omaha dans is behoort origineel bij de Omaha Tribe, waarschijnlijk in het jaar 1860. Hun kleding is kleurrijk versierd met een soort lange ruches wat bedoeld is om te laten zien dat het gras origineel werd gekapt en in strengen werd verpakt. Veel dansers dragen een vlecht en de kraaien-streng en de adelaars benen fluit, originele emblemen van de Omaha society. Dansers houden hun hoofd in beweging, omhoog of omlaag met het ritme van de trommel, knikken verschillende keren met elk ritme, of bewegen van de ene kant naar de andere. Deze manier van bewegen houdt hun vlecht met veren rond draaien, een teken van een goede danser.

Men´s Fancy Dance

Deze dans is relatief nieuw, het gebruik van bont gekleurde verenachtige borstels en borstbeschermers is begonnen in Oklahoma in het begin van 1900 toen promoters aan de dansers vroegen om hun kleding meer op te kleuren zodat het mooier leek. Zo begonnen er wedstrijden waar geld prijzen aan waren verbonden, en zodoende werd hun kledij vrolijker en kleurrijker. Deze Fancy Dance wordt meestal uitgevoerd door jongens en jonge mannen. Gebasseerd op de standaard “double step”van het traditionele Grass dances, wordt het gecombineerd met fancy voetwerk, opgeheven door een versnelde tempo, met acrobatische stappen en uitdrukkingen en variabele bewegingen. Het is een vrije dansstijl. De dansers moeten wel het ritme van de drums volgen, ook als er veranderingen in de beat komen, en moeten stoppen met beide voeten op de grond als de drum stopt.

Woman´s Fancy Dance

De vrouwen fancy sjalen dance outfit bestaat uit een decoratieve knie-lengte jurk, mooie moccasins met bijbehorende leggings, een fancy sjaal en juwelen. De stijl, gelijkend op die van de mannen, is meer naar vorend bewegend, uitgezonderd het draaien met de voeten. Voetenwerk is een element toebehorend aan de chiefs.

Jingle Dress Dance

Deze dans kwam van de Mille Lacs, Minnesota, gebracht door een groep. Een heilige man kreeg in een droom, vier vrouwen verschenen waarbij ze jurken droegen die waren versierd met bellen etc… Ze lieten hem zien hoe die werden gemaakt, welke songs erbij hoorden en welke dans erbij moest worden gedanst. Deze jingle dress verspreidde zich verder naar buiten van het Chippewa/Ojibwa territorie’s, tot de Dakota’s en de Lakota’s in 1920 en in het westen tot Montana. Vrouwen van vele stammen maken nu nog deze jurken en dragen ze, met wel meer dan honderd metalen munten en bellen.

Intertribal Dance

Iedereen, inclusief toeristen, zijn welkom tijdens een intertribal dans. Geen specifieke kleding en geloof is nodig; het is niet zo zeer een particuliere dans maar meer een kans om iedereen mee te laten dansen.

A Dropped Eagle Feather

Tijdens deze dans mogen er geen foto’s worden gemaakt!!!!!!!!!! Voor de Dakota’s en de meeste Native Americans, is de adelaarsveer heilig. Als er eentje valt van een danser zijn kleding, dan stopt de pow wow en een ceremonie is nodig om de veer te herstellen zodat hij geen kracht verliest voor altijd. Vier traditionele dansers, meestal veteranen, dansen rond de veer vanuit de vier richtingen en meestal vallen ze de veer vier keer aan en brengen hem dan terug naar de danser die hem was verloren. Aangezien deze traditie verschillend is tussen de stammen, is vier een heilige nummer voor alle stammen.

Honor Songs

Deze song is een soort vraag om een persoon te eren zoals het terugkeren van een zoon, een ziek persoon of voor een ander geval……… Sommige mensen hebben hun eigen honor songs terwijl anderen de gewone traditionel standaard songs gebruiken. Een drum van de persoon die wordt geeerd of een favoriet van hem mag worden gevraagd.

Honoring Veterans

Veteranen worden veel geeerd in de stammen. Ze zijn vlaggendragers en zorgen voor het terugkeren van een gevallen adelaarsveer. Dit respect voor de veteranen is een deel van de Native Americans cultuur van de tijd toen er nog welvarendheid was in het dorp, met het oog op kwaliteit en kwantiteit van de vechtende man. Een man was bestemd om een strijder te worden in zijn leven. Veteranen worden geeerd omdat ze bereidt waren om hun leven te geven zodat de mensen verder konden leven. Vandaag de dag veteranen worden ze met hetzelfde respect geeerd. In sommige stammen wordt moedigheid geeerd als een van de vier belangrijkste dingen: gelijkwaardigheid, wijsheid, voorspoed en moed.

powwow dancer

hopi navajo

powwow-dancer7

start grand entry

young dancer girl

powwow dancer2

powwow dancer4

hopi girl

navajo hopi girl

powwow01

powwow02

powwow dancer5

powwow dancer6