Indianen en hun tabak

Ik ga het hebben over hun tabak, het wordt niet zo gebruikt als hier in de Westerse wereld waar het gewoon wordt gerookt voor hun plezier. Indianen gebruiken het vaak tijdens een ceremonie en tabak is door Moeder Aarde geschonken aan de Indianen om zo hun ceremonie´s te kunnen beoefenen.
Tabak wordt dus door de Indianen met zorg benut, het wordt gebruikt om iets te reinigen, om visioenen op te wekken, om iemand te genezen of gewoon in een pijp door de ouderen gerookt en die pijp gaat langzaam rond in een kring. Voor veel stammen is tabak een heilig middel. Neem nu de Crows, die hadden zelf een tabaks-teelt en beschouwden hun "Nicotiana multivalves" als een privilege die volgens de oorsprongsmythe door de zon gestichte "tabaksgezelschap" en diende voor het welzijn van het hele volk. De plant werd uitsluitend gebruikt voor ceremoniƫle doeleinden en daarvoor werd ie ook geteeld.

Gerookt werd de Nicotiana Quadrivalvis en werd beschouwd als een verdwaalde ster en als de eerste plant die op de net geschapen aarde groeide. Verder werden de tabaksaanplanten ook gebruikt om te gaan slapen om zo visioenen te krijgen. Tabak werd verder gerookt, in een pijp gedaan of gepruimd. Doordat de Europeanen kwamen werd er ook een ander soort tabak hun leven binnen gebracht en die tabak werd uitsluitend alleen gebruikt voor roken en meestal niet voor ceremoniële doeleinden.
We hebben traditionele tabak en commerciële tabak, dat onderscheid maakten ze wel.
Het gebruik van tabak gaat duizenden jaren terug en het wordt dus gebruikt om de Great Spirit aan te spreken, als welkoms geschenk werd het gebruikt om zo iemand in te wijden als stamlid, of het werd gebruikt om iemand te helpen en zo "prayers" uit te zenden voor die persoon die het nodig heeft en wijsheid te delen.

Traditionele tabak

Zoals ik al beschreef wordt tabak voor traditionele doeleinden gebruikt. Ik zal een paar in het kort beschrijven.

1. Als heilig middel hebben we dus het reiken naar de "Great Spirit".

2. Als welkoms ritueel om een nieuw stamlid welkom te heten.

3. Om "prayers" uit te brengen voor een persoon die het nodig heeft.

Het wordt verder gebruikt om visioenen op te wekken tijdens een ceremonie of in een zweethut. Dit werd en wordt nu nog meestal gedaan door de mannen. Het werd soms ook tijdens een belangrijk gesprek of beslissing gerookt in een pijp en die pijp ging de hele groep rond. Tabak staat heel hoog aangeschreven als heilig middel voor ceremonies en sommige van die ceremonies worden nog steeds gedaan. Het werd gebruikt om "Prayers" uit te zenden naar boven om zo wat wijsheid op te doen en om een teken te krijgen van hoe men iets kan oplossen.

Als medicinaal middel werd tabak gebruikt tijdens een bevalling om zo de pijn te minderen, het werd vaak gekauwd en op de pijnlijke plekken gesmeerd. Het werd gebruikt om oorpijn en hoofdpijn te verhelpen,verder om een variatie van ziekten te behandelen zoals; astma, reuma, hoesten, verwarring en andere geestelijke problemen. Om open wonden te genezen werd tabak gebruikt. Het had een antiseptische werking. Men kauwde of vermaalde het tabak met een vijzel en smeerde het op de open wond. Tijdens lange tochten en reizen werd het meegenomen om zo honger en dorst tegen te gaan. Het werd zelfs gebruikt om de pest tegen te gaan door een smeersel ervan op het lichaam te strijken en hopen dat de pest je niet te pakken kreeg.

Zoals ik al schreef was en is tabak nog steeds een heilig middel. De commerciële tabak wordt gewoon gerookt maar de traditionele tabak is er voor ceremonies en andere dingen, ceremonies die wij niet mee maken. Voor de Indianen is het een heilig kruid en zo zal dat ook blijven. Heel herkenbaar voor de buitenwereld is de pijp die van hand in hand gaat en dat beeld blijft ook altijd bestaan maar men vergeet dat tabak meer is dan alleen maar om te roken.

Terug naar korte verhalen


tabak02tabak03


tabak04tabak05