Indianen en hun Turkoois stenen.

Indianen hebben iets met de Turkoois steen, een gem-steen die geschikt is voor vele doeleinden. Deze steen die van groen tot blauw kleurt worden in mijnen gedolven, mijnen in Noord-Centraal Mexico, maar het meeste wordt gedolven in Arizona, New Mexico en Californië. Een complexe geologische gebeurtenissen heeft er voor gezorgd dat er een speciale patroon op de stenen kwam. Zoals ze zeggen is het een ongelukje geweest of de natuur heeft de steen gevormd, exact over het ontstaan van deze steen blijft een mysterie. Turkoois speelt een belangrijke rol in de cultuur van de Native Americans.

In Amerika waren het de Pueblo, Navajo, Anasazi, Hohokam, Inca, Zuni en Maya enkelen van de zuidwestelijke Indianen cultures die de waarde zagen van deze steen. Ze hadden in de gaten dat deze Turkoois steen gebruikt kon worden voor vele doeleinden. De Anazasi en Hohokam delfden de stenen in het Zuid Westen van Amerika. Turkoois was een populair iets om te ruilen bij de locale mensen en werd later ook ontdekt op archeologische plekken, honderden kilometers vanaf de officiƫle plek van dit mineraal.

De Ananzasi begon met het delven zo rond 1000 A.D en vestigden een vaste en complexe ruil route met de mensen in Centraal en Zuid Amerika. Deze mijnen waren in Arizona, New Mexico en Colorado. Apachen ruilden vaak Turkoois stenen met de Pueblo Indianen in Zuid West Amerika. De Indiaanse cultuur in het Zuid Westen van Amerika begonnen deze steen te gebruiken in de 16de eeuw. Apaches boden huiden, scherpe stenen en schelpen te ruil voor potterie en agricultuur producten, textiel en kregen turkoois van de Pueblo Indianen. De Pecos Indianen sloten zich gelijk aan bij deze ruilhandel tussen de Apaches en Pueblo Indianen. De Pueblo Indianen werden commercieel en economisch sterk met het ruilen van deze Turkoois steen en wat ze er allemaal voor konden krijgen. Pueblo Indianen ruilden ook met de Spanjaarden en Comanches voor bizon producten, scherpe gesteente voor pijlpunten en gereedschap.

Turkoois werd ook gebruikt voor medische doeleinden. Sommige medicijn mannen geloofden dat turkoois kleine ongelukjes kon helen zoals tegen blindheid om perfecte stenen op de ogen van de patiënt te leggen, het genas buikpijn en interne bloedingen door fijn gemalen turkoois te eten. Gemalen stenen hielpen ook met het helen van slangen- en schorpioenenbeten. Eeuwen oude Indiaanse culturen maakten al sieraden van en met deze stenen. Ook nu worden er sieraden van gemaakt, met zilver en Turkoois worden er armbanden, kettingen, oorbellen en noem maar op van gemaakt en vooral de Navajo zijn er gespecialiseerd in.


stenen01

stenen02

stenen03

stenen04

stenen05