Indianen Vrouwen

In een stam hebben de vrouwen veel belangrijke taken, vooral vroeger kwam er veel werk op hen af. Als de jagers thuis kwamen met hun buit dan waren de vrouwen het die ervoor zorgden dat het vlees goed geprepareerd werd weg gehangen of weg werd gezet en van de pezen maakten ze draden om mee te naaien, en de huiden werden gelooid zoals men het noemt.weaving

De huiden werden vast gepint op een frame en schoon geschraapt en gedroogd en goed bewerkt zodat het soepel bleef en men er kleding van kon maken. Niet alleen hadden de vrowuen deze taak maar ook zochten ze naar bessen en andere eetbare noten en vruchten, en ze maakten verder kleding en hielden hun tipi’s schoon en zorgenden ervoor dat er water was en voldoende te eten. Ze kweekten verder ook nog koren, waaronder veelal mais, ze noemden dat corn en daar maakten ze veel eetbare dingen van. Vergeet verder niet dat ze ook nog voor de kinderen moesten zorgen, dus de vrouwen hadden complete dagtaken om alles goed draaiende te houden, onderschat niet dat de vrouwen een belangrijke schakel waren en zijn in hun leven. De mannen wisten gewoon dat men kon bouwen op de vrouwen en ze werden ook met respect behandeld want een goede vrouw was heel wat waard, in die zin dat ze wist hoe alles soepel te laten verlopen en er was als men haar nodig had. De vrouwen werkten meestal in groepjes, dit om hun werk soms te verlichten en het was gezelliger en zo kon men om de beurt op de kinderen letten die altijd meegingen als ze aan het werk waren. De vrouwen hadden dus belangrijke taken en waren voor de mannen wel het middelpunt want ze onderhielden het kamp en zorgenden voor hun gezin en alles wat erbij kwam.

De vrouw speelde een belangrijke rol in het leven van de Indianen, ze speelden een belangrijke rol in hun stam en communitie en alles werd doorgegeven van grootmoeder op moeder en daarna werd het weer doorgegeven naar de dochter, en zo bleef de circel rond. weaving Ze leefden enorm collectief en in harmonie met elkaar en leerden dingen van elkaar, zo leerden ook zusters van elkaar, de oudste zus had haar verantwoordelijkheid tegenover de jongste. In het begin dacht men dat de vrouw en last was voor de man, zo dachten de blanken erover maar dat was niet zo, de vrouw was qua denken gelijk aan de man en ze was tevens een grote steun voor de man. Ze was de spirituele juffrouw voor het kind en tevens de zuster voor het kind voor als het ziek was, en ze gaf aan dat de ziel van de Great Mystery was aangekomen ze klaar was met haar werk als het om een jongen ging. Als ze klaar was met het kind in de leeftijd van vijf tot acht jaar dan gaf ze het kind over aan de vader voor zijn mannelijk training en zijn grootvader voor traditionele instructies. Een meisje bleef onder de hoede van de moeder en grootmoeder, ze leerde het kind dat de dingen die in de tipi lagen en waar ze gebruik van maakten, dat dat behoorde tot de vrouw, zoals men al zei hun verhuisbare huis, de tipi dus behoorde tot de vrouw met alles erin. Het materialisme behoorde tot de vrouw en haar regels gelden in de tipi! Het was verder zo netjes qua denken dat een vrouw niets hardop zei in een groep totdat ze pas een grootmoeder was en dan het recht had om harop haar mening te zeggen of mee mocht praten met de mannen.

Waar de vrouwen ook heel kundig in waren was het maken van manden en dekens, het weven van dekens was al een kunst op zich. weaving Voor de manden zochten ze berkenschors en ze hadden veel verstand van het maken van kleuren die ze uit de grondstoffen haalden die de aarde hen gaf. Ze waren erg handig in het maken van dingen die tevens vaak als ruilmiddel werden gebruikt, ze maakten ook hun eigen sieraden en ook die werden vaak als ruilmiddel gebruikt. Eens per maand had de vrouw haar periode van bloeden zoals men het noemde, dan moest de vrouw weg blijven van ceremonie’s want anders zou ze alles ruineren, maar ze wisten nooit waarom dat gebeurde. Het was omdat de vrouw de enigste was die een mens ter wereld kon brengen, dat was zo krachtig dat zelfs een krijger erbij nietig leek, het was de meest heilige en krachtigste mysterie die er was. Natuurlijk moest de man het zaad planten maar dat was relatief gezien maar een klein iets wat hij moest doen en was dus ook niet zo imponerend dan het barenvan een kind. Als een vrouw een kind baarde was dit zo krachtig dat een man er niets bij leek, en de man respecteerde dat. Zodra de vrouw haar maandelijkse periode had werd er vroeger voor haar een aparte lodge gebouwd waarin ze dan zat en de andere vrouwen waarmee ze aan verwant was zorgden dan voor haar, ze kreeg ale rust die ze nodig had. Het was geen negatief iets zoals sommigen dachten maar men deed het uit respect voor het grote mysterie en de kracht van een vrouw.

Hieronder in het engels enkele gezegden van vrouwen en over vrouwen.

The heart of the family is the mother because life comes from her.

- Onondaga.


The grandfathers and the grandmothers are in the children, teach them well.

- Ojibwa


I add my breath to your breath
That our days may be long on the Earth
That the days of our people may be long
That we may be one person
That we may finish our roads together
May our Mother bless you with life
May our life paths be fulfilled

Song from the Keres Indians of Laguna Pueblo.


When changing woman
gets to be a certain old age,
she goes walking toward the east.
After a while she sees herself in the
Distance looking like a young girl
walking toward her. They both
walk until they come together
and after that there is only one.

She is like a young girl again.

- Apache


The woman is the planter, the cultivator,
the harvester of the corn, and this
(rite) is meant to portray the important
part she plays in the drama of life.

- Anonymous Osaga